איך לבשל סלק

סלק הוא ירק שנוי במחלוקת. יש אנשים שאוהבים אותו, ויש כאלה שממש שונאים אותו. עם זאת, כשהוא מבושל כמו שצריך, סלק הוא מאכל מאד טעים, וגם מאד בריא. במדריך הבא, ניתן לכם כמה רעיונות כיצד לבשל סלק כך שכולם יהנו ממנו.

עובדות תזונתיות של סלק

בעוד שסלק עשיר בסוכרים טבעיים, הוא גם עמוס בוויטמינים ומינרלים, מה שהופך אותו לתוספת בריאה מאוד לכל ארוחה. בכוס סלק יש 74 קלוריות, 0 גרם שומן, 17 גרם פחמימות, 14 גרם סוכרים, 3 גרם חלבון, 3 גרם סיבים ו- 130 מ"ג נתרן. יש בו גם המון אשלגן, כ- 518 מ"ג לכוס.

סלק מספק לגוף ניטראט, חומר תזונתי שיכול לשפר ביצועים של פעילות גופנית. הוא גם מהווה מקור נהדר לנוגדי חמצון ויש לו תכונות נוגדות דלקת. יש גם עדויות לפיהן סלק יכול להגן על כלי הדם מנזק ולהפחית את לחץ הדם.

הכנה בסיסית של סלק

אם אתם לא מתכוונים לבשל את הסלק מיד, יש להכין אותו לאחסון לאחר הקניה. באחסון נכון, הסלק יחזיק מעמד זמן רב יותר ויהיה לו יותר טעם.

ראשית, יש לחתוך את העלים הירוקים, ולהשאיר לפחות סנטימטר של גבעול. לאחר מכן כדאי לעטוף אותו עם מעט נייר סופג ולאחסן בשקית ניילון במקרר. בדרך זו הסלק אמור להחזיק מעמד עד שבועיים. כאשר אתם מוכנים לבשל אותו, יש להוציא מהמקרר ולשטוף בעדינות כדי להסיר לכלוך. לאחר השטיפה ניתן להכין את הסלק לפי ההוראות שבמתכון.

כיצד לבשל סלק

ניתן להכין סלק בדרכים רבות ושונות, לבשל, ​​לצלות, לאדות, לצרוב, וכו'. כל אחד מייצר אפקט שונה, חוויה אחרת וטעם מעט שונה. לאחר הבישול ניתן להשתמש בסלק בסלט, כתוספת לחומוס, לערבב בשייק ועוד. הנה כמה שיטות שיעזרו לכם להתחיל.

צליית סלק שלם

כשהוא צלוי, הסלק מתוק מאוד עם טעמים מינרליים עדינים. צליה של סלק שלם עשויה לקחת עד שעה, וחשוב לזכור זאת כשאתם מתכננים את הארוחה. תמיד אפשר לבחור סלק קטן יותר אם אין לכם הרבה זמן.

לאחר ניקוי הסלק, יש לייבש אותו במגבת כדי להסיר עודפי לחות. מצפים את הסלק בשמן זית, מלח ופלפל בקערה בינונית. לאחר מכן עוטפים כל סלק בנייר כסף ומניחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר כסף. צולים את הסלק ב- 200 מעלות עד שניתן לנקב אותו בקלות בעזרת מזלג. זמן האפיה הוא בין 30 ל- 60 דקות, תלוי בגודל הסלק. לאחר מכן מוציאים את הסלק מהתנור, חותכים את הגבעולים ומקלפים את הקליפה.

בישול סלק במיקרוגל

סלק במיקרוגל הוא אפשרות מצוינת אם אתם ממהרים. הבישול קצר מאד ולא פוגם בטעם. מומלץ לבחור סלק בגודל קטן עד בינוני לבישול במיקרוגל, שכן סלק גדול עשוי להפוך לגומי מבחוץ לפני שהוא מבושל כראוי מבפנים.

התחילו בהנחת סלק שטוף בכלי מתאים למיקרוגל, הוסיפו מספיק מים לכיסוי תחתית הכלי וכסו בניילון נצמד. לאחר מכן, יש לחמם במיקרוגל בעוצמה גבוהה עד שניתן לנקב בקלות את הסלק עם מזלג. יש להפוך אותו פעם אחת בזמן התהליך, אשר צפוי לקחת 12 עד 15 דקות. כשהסלק מוכן, יש להניח לו להתקרר 5 דקות, להסיר את השורש, לחתוך את הגבעולים ולקלף.

אידוי סלק

אידוי היא שיטה בריאה במיוחד לבישול סלק שכן היא מאפשרת לירק לשמור על רוב המינרלים והוויטמינים שלו מכיוון שהם אינם מבושלים במים. בנוסף, אידוי סלק קטן הוא תהליך מהיר וקל מאוד.

ראשית עליכם לנקות את הסלק ולהסיר את הגבעול והשורש. לאחר מכן יש לחתוך כל סלק לקוביות או פלחים בינוניים. מביאים כמות קטנה של מים לרתיחה בסיר גדול ומניחים סלסלת אידוי על הסיר כך שהתחתית שלה מעל המים. מניחים את הסלק בתוך הסלסילה, מכסים את הסיר ומאדים עד שהסלק רך, בין 10 ל- 30 דקות תלוי בגודל החתיכות. מוציאים מהסלסילה ומניחים להתקרר כמה דקות לפני שמסירים את הקליפה.

סלק מבושל במים

בישול סלק במים מרכך אותו מאד ומפחית את עוצמת הטעם. זוהי צורת הבישול הקלה ביותר. תחילה חותכים את הגבעול והשורש, מניחים אותו בסיר גדול ומכסים במים. מביאים את המים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהוא רך, בין 25 ל- 35 דקות עבור סלק בגודל בינוני ועד שעה עבור סלק גדול יותר. כאשר הסלק רך, מעבירים לכלי עם מי קרח ואז מקלפים.

איך לבשל עלים של סלק

העלים הירוקים שנמצאים בחלק העליון של הסלק ניתנים גם כן לאכילה. הם מלאים טעם וניתן לשלב אותם במנה עיקרית או כתוספת. יש לטפל בעלים כמו כל עלים אחרים כמו קייל או מנגולד. יש להם גם טעם דומה, מעט מר. ניתן לאכול את העלים טריים, אבל הם טעימים יותר לאחר הקפצה עם שום וחמאה. אפשרות נוספת היא לקלות אותם.

כל מה שצריך לעשות הוא להסיר את העלים, לשטוף ולייבש אותם. פורסים את העלים והגבעולים, ומפרידים ביניהם. בוזקים שמן זית במחבת גדולה על אש בינונית-גבוהה ומטגנים שום גרוס. מוסיפים את הגבעולים ומבשלים אותם במשך שתי דקות. לאחר מכן מוסיפים את העלים ו- 2 כפות ציר מרק ומבשלים 2 דקות תוך ערבוב. מתבלים ומגישים.