איך לבשל דגים

דג הוא מאכל טעים במיוחד אך אנשים רבים חוששים להכין אותו מכיוון שקל כל כך לייבש אותו ולהרוס את המרקם. אבל האמת היא שקל מאד להכין דגים בבית. זה דורש מעט מאוד זמן וזו בחירה מצוינת כאשר אתם רוצים משהו בריא אבל אין לכם הרבה זמן.

כאן נדריך אתכם בשיטות בישול שונות ולא מסובכות בכלל. הדבר היחיד שצריך לזכור הוא שללא קשר לשיטה שבה אתם משתמשים, ככל שנתח הדג עבה יותר, כך הוא יזדקק לזמן בישול ארוך יותר.

דגים בתנור

אפיית דגים בתנור היא אחת הדרכים הקלות ביותר להכנת דגים. יש לה עוד יתרון חשוב, אם תגדירו טיימר, תוכלו פשוט להניח את הדג בתנור ולשכוח ממנו עד לצלצול. יש רק כמה דברים שחשוב להיות מודעים אליהם. דגים מסוימים, כגון דגים לבנים, סטייקים ופילה, שנאפים ללא כל תוספת עלולים להתייבש מאוד. כדי להימנע מכך, לפני הכנסתם לתנור ניתן להבריש אותם בחמאה מומסת ולהגן עליהם על ידי הנחת פיסת נייר כסף עם חמאה מעל. אם המתכון שלכם כולל תוספות כדי להוסיף לחות, אז אין צורך בנייר כסף.

שיטת זו טובה במיוחד כאשר מכינים דג שלם. מברישים את כל הדג בחמאה או בשמן לפני שמכניסים אותו לתנור ואם רוצים אפשר להוסיף קצת מלית המוסיפה עוד לחות לדג.

להלן הנחיות פשוטות לאפיית דג:

  • מחממים תנור ל- 200 מעלות
  • אם מכינים דגים לבנים או פילה מעושן וסטייקים מוברשים, מכוסים בנייר כסף וחמאה במשקל של 175-200 גרם, יש לאפות אותם 15 עד 20 דקות.
  • הכנת מקרל, פורל או הרינג שלם במשקל של 275-350 גרם כל אחד, דורשת אפיה של 25 עד 30 דקות.
  • אמנון במשקל 350-400 גרם דורש 15 דקות.

דג עטוף בנייר כסף

ניתן לבשל דגים שנעטפו בנייר כסף במגוון שיטות. בסיר אדים, על גריל, על האש, בתנור וכדומה. היתרון בשיטה זו הוא שנייר הכסף שומר על כל הטעמים והמיצים. זוהי שיטה טובה במיוחד כאשר מבשלים דגים שלמים או חתיכות גדולות יותר של סלמון או פורל סלמון. אם אתם מתכוונים להגיש את הדג קר, אפשר להשאיר אותו עטוף עד לזמן ההגשה כדי לוודא שהוא נשאר לח. לתוצאות מיטביות יש לבשל את הדג לאט ובעדינות.

אם אתם מבשלים משהו גדול כמו סלמון שלם, מומלץ לחתוך את הדג לשניים ולעטוף כל חצי בנייר כסף. לאחר שנאפה והתקרר, ניתן להניח את שני החצאים יחד על צלחת ללא עיטוף ולכסות את החיבור עם פרוסות מלפפון או משהו דומה.

כאשר מבשלים דג בצורה זו, יש לכוון את התנור ל- 130 מעלות. מניחים שני עלי דפנה בחלל הגוף של הדג וקצת טרגון טרי. כדאי לתבל במלח ופלפל ולהוסיף כ- 25-50 גרם חמאה. לאחר מכן ניתן לעטוף את כל הדג בנייר כסף כפול. יש לוודא שנייר הכסף לא צמוד מדי אך אטום היטב. מניחים אותו בתבנית אפייה ומכניסים לתנור. זמני הבישול הם כדלקמן:

  • 750 גרם סלמון – שעה ו- 10 דקות
  • 900 גרם – שעה וחצי
  • 35 ק"ג – שעתיים
  • 8 ק"ג – שעתיים וחצי
  • 25 ק"ג – 3 שעות

ניתן להשתמש באותה שיטה ובאותם זמנים להכנת פורל סלמון (עין הקשת) שלם. אם אתם מכינים סטייק סלמון במשקל 175 עד 225 גרם, יש לאפות אותו בטמפרטורה גבוהה יותר, 180 מעלות. יש לעטוף את הסטייקים בנפרד או בקבוצות של 4 עד 6 בנייר כסף עם חמאה. יש להקפיד ולתבל אותם בטרגון, עלי דפנה ויין לבן. סוגרים היטב את נייר הכסף ואופים במשך 20 דקות. אם פילה הסלמון קטן יותר, 150-175 גרם, יש לאפות 15 עד 20 דקות.

דגים במיקרוגל

קשה לתת הנחיות מדויקות לגבי הכנת דגים במיקרוגל מכיוון שהמכשירים שונים ביניהם ויש להם הספק משתנה. עם זאת, רוב מכשירי המיקרוגל מגיעים עם מדריכי הפעלה המספקים פרטים על אופן בישול הדגים בהם, וזה המקום הטוב ביותר להתחיל בו. הסכנה בשיטה זו היא שכמה שניות יכולות להיות ההבדל בין דג לח וטוב לדג יבש מאוד ומבושל מדי. לכן, אם אתם לא בטוחים ויש לכם תנור, אולי עדיף להימנע משיטה זו עד שתכירו את יכולות המיקרוגל שלכם.

דג על האש

זוהי דרך נהדרת להכין דגים, במיוחד ביום קיץ. הקפידו להכין חמאה מומסת שתהיה בהישג יד כדי להבריש על הדג. באופן אידיאלי, כדאי להשתמש בגריל דגים מיוחד כדי שהדג לא ידבק ויתפרק. דגים קטנים, כמו פורל ומקרל, הם נהדרים להכנה על המנגל, וניתן כמובן לתבל אותם בעשבי תיבול.