איך לבשל קוסקוס

קוסקוס הוא מאכל צפון אפריקאי המכיל גרגירים מאודים של סולת מחיטת דורום מגולגלת המוגש עם תבשיל ירקות ובשר. הקוסקוס שניתן למצוא בסופר הוא בדרך כלל "מהיר", מה שהופך אותו לקל מאד להכנה. אם אתם מסוגלים להרתיח מים, אתם יכולים לבשל קוסקוס. הקוסקוס בפני עצמו מהווה תחליף מהיר לאורז או לדגנים אחרים המשמשים כתוספת, אך גם ניתן לערבב אותו עם מגוון עצום של מרכיבים אחרים כדי להפוך אותו לסלט, מלית או תוספת מעניינת יותר.

קוסקוס הוא מרכיב רב תכליתי שכדאי לשמור במזווה למקרים של הרגע האחרון. הוא נשמר היטב לאחר הבישול, מה שהופך אותו לאפשרות טובה לפיקניק או ארוחה לדרך. עם זאת, בישול קוסקוס תלוי בסוג הקוסקוס שקניתם. בסופרמרקט ניתן למצוא בדרך כלל שני סוגים.

 פתיתים – לא ממש קוסקוס אבל הם נקראים קוסקוס ישראלי בחו"ל. ניתן לבשל אותם בדומה לפסטה. לאחר שמביאים סיר גדול של מים לרתיחה, פשוט מוסיפים את הפתיתים ומניחים להם להתבשל כ- 7-8 דקות, או עד שהם מוכנים. לאחר הבישול, יוצקים מעל כמות טובה של שמן זית, כדי למנוע מהפתיתים להתגבש. הכי פשוט שיש!

קוסקוס מסורתי (חיטה מלאה או רגילה) – אלה הם גרגרים קטנים מאד ולכן מתבשלים הרבה יותר מהר. יש למדוד יחס של 1:1 של קוסקוס ומים, ולהביא את המים לרתיחה. כשהמים רותחים מוסיפים את הגרגירים, מכסים את הסיר ומסירים מהאש. מניחים לו לעמוד 5 דקות, כאשר הוא מכוסה, ואז מסירים את המכסה ומפרידים בעזרת מזלג. לחילופין, מעבירים את הקוסקוס לקערה חסינת חום ושופכים מים רותחים או ציר. מכסים בניילון נצמד או במכסה ומניחים ל-5-10 דקות עד שהקוסקוס רך. מפרידים במזלג ומזלפים שמן זית. מתבלים במלח ופלפל.

הוספת טעם לקוסקוס

ישנן דרכים רבות להוסיף טעם לקוסקוס, הנה כמה רעיונות פשוטים:

  • ניתן להוסיף לקוסקוס הגולמי תבלינים יבשים ועשבי תיבול לפני הוספת המים הרותחים.
  • לאחר הבישול, הקוסקוס משתלב יפה עם תבלינים ומרכיבים צפון אפריקאים ומזרח תיכוניים. עשבי תיבול טריים כמו פטרוזיליה, נענע וכוסברה, עגבניות, בצל ירוק, שום, לימון, זיתים, צ'ילי, רימון ופירות יבשים כולם הולכים מצוין עם קוסקוס.
  • דרך נוספת להוסיף טעם לקוסקוס היא לבשל אותו באותה תבנית שבה הכנתם עוף או נתח טלה, בזמן שהבשר נח. מוסיפים את הקוסקוס לתבנית, יוצקים מים חמים או ציר ומכסים - הקוסקוס מקבל את טעם הרוטב, אידיאלי להגשה יחד עם הבשר הצלוי.

רעיונות להגשת קוסקוס

יש אינספור אפשרויות להגיש קוסקוס. הנה כמה.

  • מכינים סלט קוסקוס. אפשר להוסיף עגבניות צלויות וחומוס, או להשתמש בקוסקוס מחיטה מלאה במקום דגנים אחרים בכל סלט דגנים.
  • מגישים עםתבשיל. קוסקוס מרוקאי מסורתי מוגש לרוב עם ירקות מבושלים. יחד עם הירקות, אפשר להגיש גם כבש או עוף צלוי.
  • מגישים אותו כתוספת. ניתן לתבל את הקוסקוס עם עשבי תיבול, מיץ לימון, צנוברים ושמן זית כדי ליצור פילאף קליל ובריא. זו מנה שמשתלבת היטב עם כל חלבון, מנה עיקרית של ירקות, או אפילו מרק.

ישנם מתכונים בשפע עם קוסקוס כאחד המרכיבים העיקריים. אלה כוללים:

  1. קדירת עוף וקוסקוס

זוהי ארוחה טעימה בסיר אחד, מושלמת לאירוח ללא מאמץ באמצע השבוע.

  1. סלט קוסקוס ב- 10 דקות

מנה מצוינת לפיקניק או לדרך, שנשמרת היטב במקרר.

  1. מרק עגבניות וחומוס מרוקאי עם קוסקוס

מרק ממלא ובריא ועמוס בטעמים של צפון אפריקה: אריסה, ג'ינג'ר, לימון וכוסברה.

  1. עוף צלוי עם מלית קוסקוס וצנוברים

מנה מושלמת לפיקניק שניתן לאכול חמה או קרה, ושתמיד תזכה אתכם במחמאות.

  1. קוסקוס עם עשבי תיבול, ורוטב הדרים ורימונים

תוספת צבעונית זו משתלבת יפה עם צלעות טלה או מנות בסגנון מזרח תיכוני.

לאחר הבישול, הקוסקוס נשמר בטמפרטורת החדר למשך מספר שעות, או במקרר למשך שלושה ימים. אם מערבבים את הקוסקוס עם מרכיבים אחרים, הוא עשוי להחזיק פחות זמן במקרר. קוסקוס מבושל ניתן לחימום מחדש במיקרוגל, וניתן גם לאכול אותו קר ישר מהמקרר.

כפי שכבר אמרנו, הקוסקוס הוא רבגוני ורב תכליתי. ניתן לאכול אותו חם או קר, עם או בלי בשר וירקות, הוא קל ומהיר לבישול, וצריך להיות מצרך קבוע בארון המטבח!