עשב לימון – מה זה בדיוק?

כשאתם שומעים את המילים למון גראס או עשב לימון אתם עשויים לחשוב על דשא או סתם עשב. האמת היא שזה לא כל כך רחוק מהאמת. ישנם עשבים בניחוח לימון בכל רחבי העולם, כולל באפריקה, המזרח התיכון, דרום מזרח אסיה ואוסטרליה.

לא משנה באיזו יבשת אתם נמצאים, כל העשבים הללו מקורם בסוג שנקרא Cymbopogon. עם זאת, כשזה מגיע לבישול, הצורה הנפוצה ביותר של עשב הלימון נקראת C. citratus. הוא יליד מלזיה, תאילנד, הפיליפינים וחלקים שונים של אינדונזיה. זהו צמח מדהים, שלעתים קרובות גדל לגובה שני מטרים. יש לו עלים רכים ולבנים שמקיפים את הגבעול המרכזי והם מכוסים בעלים חיצוניים יבשים שמגנים על העלים הירוקים. מתחת לכל השכבות הללו נמצא הגבעול בעל גוון לבן וורוד, והוא משמש לעתים קרובות להכנת משחות קארי ומנות אחרות. העלים החיצוניים פופולריים בחליטות.

למה הוא פופולרי?

ישנן סיבות רבות לפופולריות העצומה של עשב הלימון. הוא זול וזמין באופן נרחב. בנוסף, הוא מספק טעם הדרים מורכב ורב-שכבתי שמשתלב היטב עם מנות מתוקות ומלוחות כאחד. לעשב הלימון עשויים להיות גם שימושים רפואיים. בתרבויות רבות הוא משמש לטיפול בכאבי בטן, כאבי שרירים וחום. אחת התרכובות שבו משמשת ליצירת שמן ציטרונלה, דוחה יתושים.

מי משתמש בלמון גראס?

התשובה הקצרה היא אנשים רבים ברחבי העולם. לדוגמה, בתאילנד, שם גדל עשב לימון בשפע, הוא משולב בכל מיני מנות. רבים מוסיפים אותו למרק טום יאם בארוחת הבוקר, למשחת הקארי המשמשת לארוחה העיקרית, והוא מוסיף טעם נהדר לאורז או לסאגו עם קצת סוכר לקינוח. במילים אחרות, תאילנדים רבים רואים בו מרכיב מתוק, מלוח ומרפא.

במדינות אחרות, הוא זוכה להכרה נרחבת בזכות תכונות הריפוי שלו. כאמור, יש בו חומרים אנטי דלקתיים ונוגדי חמצון טבעיים. לכן, אנשים רבים מוסיפים אותו לתה, יחד עם מרכיבים כמו ג'ינג'ר, קלנדולה, שומר ונענע. אם אתם רוצים לשתות משקה כזה בבית, הקפידו לייבש קודם את עשב הלימון מכיוון שהעלים קשים מאד. חשוב לחלוט אותם הרבה זמן כדי להבטיח שהם יתרככו וישחררו את התרכובות המועילות שלהם.

כיצד להשתמש בעשב לימון

הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לקלף את העלים החיצוניים הקשים והירוקים. אך לא להשליך אותם. ניתן להשתמש בהם טריים או קצוצים ומיובשים להכנת תה לימון. כל מה שצריך לעשות הוא להוסיף כף עשב לימון קצוץ לכוס תה יחד עם כל מרכיב אחר, כמו ג'ינג'ר, לכסות אותו במים רותחים ולאפשר לו להתבשל לפחות חמש דקות.

לבישול עם עשב לימון, תחילה יש לקצץ את קצה השורש הקשה של הגבעול. לאחר מכן, באמצעות להב שטוח של סכין, יש לכתוש את הגבעולים הפנימיים הלבנים, כדי לשחרר את הארומה. אם אתם מכינים משחת קארי תאילנדי מאפס, כדאי תמיד להשתמש בעשב לימון רך ככל האפשר, שכן זה יבטיח שרוטב הקארי יישאר חלק.

אם אתם אוהבים דגים, ניתן להניח גבעולי עשב לימון בתוך דג בזמן הבישול בסיר אידוי, עם כמה מרכיבים נוספים כמו ג'ינג'ר.

רעיון יצירתי הוא להשתמש בעשב לימון כשיפוד. אפשר להשחיל עליו נתחי עוף או ירקות במרינדה ולהניח אותם על הגריל.

אנשים רבים מוסיפים למון גראס למרקי תירס וקוקוס או למרקי מולים, יחד עם ג'ינג'ר ושורש גלנגל.

לבסוף, עשב לימון משמש גם להכנת קינוחים. אפשר פשוט לחתוך פירות טריים ולהזליף עליהם סירופ בניחוח לימון.

לסיכום, יש המון דרכים להשתמש בעשב לימון בכל סוג של מנה וארוחה.

איפה אפשר להשיג עשב לימון

אם עשב לימון לא גדל בסביבה, או אפילו אם כן, חשוב להשיג עשב לימון טרי וצפוף בעל עלים חיצוניים ירוקים בהירים וגבעולים שמנמנים מאוד. לא קשה למצוא אותו בשווקים, ירקניות וסופרמרקטים. ככל שעשב הלימון מבוגר יותר, כך הוא יהיה פחות ריחני (כיוון שהעלים החיצוניים מאבדים הרבה לחות), וזו יכולה להיות דרך טובה לבחון עד כמה הוא טרי. לאחר שקניתם עשב לימון, ניתן לעטוף אותו במטלית לחה או בנייר מטבח לפני שמכניסים אותו למקרר כדי לשמור על הטריות. לחלופין, העמידו את הגבעולים בצנצנת מים. מהר מאד הוא יצמיח שורשים ואז אפשר לגדל אותו בעצמכם.

מרכיבים

770
עשב לימון