הרינג תמיד
יהיה קשה שלא להזכיר את הרינג כבוש בנקודה זו מכיוון שהוא אוהב להופיע באירועים מסוג סמורגסבורד אלה!
לא מעט פעמים תראו קערות של הרינג כבוש בליווי סלט סלק ותפוחים, פטה, קציצות וסלמון מעושן ומבושל. נשמע נהדר, לא?
בנושא הדגים, חובה לדבר יותר על הרינג. זהו הדג הפופולרי ביותר בסקנדינביה והוא מעושן, כבוש ומטוגן. זהו דג עשיר בטעם נפלא שהיה חלק חיוני מהתזונה הצפונית המסורתית הזו. הסלמון המופלא בשם 'Gravadlax' או סלמון שמיר הוא גם להיט גדול בבתים סקנדינביים. אולי תמצאו גם מקרל מעושן ודגים פחות מוכרים, 'הפחם הארקטי'!
מסורת אחת או שתיים מחלקות את החדר בין אהבה ושנאה, פחד ותיעוב! 'Surstromming' הוא אחד מאלה מכיוון שהוא הרינג מותסס חריף מאוד, הפופולרי בצפון שוודיה. זה אומנם מריח דירוג אבל טעים נהדר!
אם במקרה אתם חוגגים בשוודיה באוגוסט, סביר להניח שזה כרוך בכמויות גדולות של סרטנים במסיבות בחוץ. זה ללא ספק יישטף עם כוס מלאה או שתיים של 'אקווביט', הרוח הנפוצה ביותר באזור. סקאל או לחיים!
לחם ובשר קבלו הצצה
באשר ללחם שילווה את כל האוכל העשיר הזה, יש הרבה 'ברוד' לבחירה במדינות סקנדינביה. אופייני יותר ללחמי שיפון כהים שיכולים להגיע במגוון עצום של צורות וגדלים. יש כמה לחמים מתוקים פנטסטיים כמו 'לימפה', 'וורטברוד' ו'פרנסקברוד'. אם לחמי שיפון עשירים מסורתיים אינם בשבילכם אז חובה לנסות לחמי פריך סקנדינביים אמיתיים המהווים אלטרנטיבה בריאה ושונה בתכלית באיכותם מאלה שאנו מקבלים מיוצאים ונמכרים בסופרמרקטים.
בשרים, במיוחד חזיר, הם חלק בלתי נפרד מהתזונה של דרום סקנדינביה. המנה המסורתית של בשר חזיר צלוי בדנמרק היא 'Flaekesteg' והיא דנית כמו רוסטביף בריטי. זה נוטה להיות מוגש עם רוטב עשיר נחמד ותפוחי אדמה מקורמלים מנחמים. המנה הזו היא במקרה גם ארוחת צהריים של חג המולד!
כשאנחנו יוצאים צפונה יותר, אנחנו זוכים לאכול כמו איילים, איילים, ואפילו אפשר למצוא נקניקיות דובים בחלקים הנידחים יותר של המפה. טלה מעושן וטלה מיובש הוא עוד בשר די יוצא דופן ונמצא בצפון נורבגיה.
אם במאכלים שוודיים עסקינן, יש לציין קציצות. מתכון הקציצות השוודי הוא בדרך כלל תערובת של בשר חזיר ובשר בקר, אבל עבור הדנים מדובר בשילוב של בשר עגל וחזיר שמייצר את הקציצה המושלמת. הקציצות מוגשות בדרך כלל עם מנה נדיבה של ריבת ציפורן, וכל השאריות מוכנסות בדרך כלל לכריך למחרת!
קינוחים מתוקים לסיום העניינים
באשר לקינוחים, קינמון והל ממלאים תפקיד מוביל בכל מיני עוגות ולחמניות מפנקות. מלבד ספל חם ונעים של קפה, הדנים מתעקשים על 'קנלבולר', לחמניית קינמון שאוכלים במשך היום. מאפים דנים הם מדנמרק, והדבר הטוב ביותר לנסות הוא "Smorsnegl" טרי שנאפה ביום ראשון בבוקר. הטעם אלוהי! הצעה אחרונה היא להזמין פרוסת 'קלדקקה', עוגת שוקולד דביקה שקשה לסרב לה. סקאל!