5 קווים מנחים פשוטים ל'בישול עונתי'

בישול עונתי הוא הדבר הטרנדי ביותר בתחום המזון השנה. עם קצת תכנון וביקור בשוק ניתן בקלות לבחור את כל המרכיבים הנכונים. להלן רשימה של דברים שצריך לזכור בעת בישול מנות עונתיות!

  1. קנו תוצרת מקומית!

הדרך הטובה ביותר להתחיל היא לחקור מה גדל באופן מקומי באזור שבו אתם גרים. על ידי הבנה ובחירת תוצרת מקומית, כל הנושא הזה של ירקות עונתיים יסתדר מעצמו. אם החקלאים לא יכולים לגדל את זה, אז אי אפשר לקנות את זה – ולכן זו לא העונה. זו הזדמנות מושלמת לבקר בשוק או ללכת ישירות לחקלאים בסביבה. ניתן למצוא כיום המון מקומות המציעים שיווק ישיר מהחקלאי לצרכן. כך אתם מפחיתים את טביעת הרגל הפחמנית על ידי חסכון בהובלה, זוכים לתוצרת טרייה יותר ומעבירים הרווחים ישירות לחקלאים עצמם.

  1. השתמשו בטכניקות שימור במידת האפשר!

שימורים, כבישה והקפאה הן טכניקות נהדרות לשימור עודפי יבול. מניעה של בזבוז מזון היא הדאגה העיקרית כאן. ניתן להפוך עגבניות למחית. יש לבשל אותן, לקלף, ולאחר מכן לטחון למחית עגבניות חלקה. טכניקה לשימור עלים ירוקים קשים יותר היא חליטה במים רותחים, קירור מהיר במי קרח ואז להקפיא אותם. יש לזכור קודם כל לסחוט מהם כמה שיותר מים. ואפשר גם להחמיץ! למעט מאוד ירקות אין טעם טוב לאחר כבישה, אלה הם גזר, תירס, סלק ולפת. כל השאר מצוינים. עם הטכניקה הזו תיהנו מירקות העונה גם בסוף החורף הבא וזה משהו שאנשים בכל העולם עושים במשך דורות. אל תפחדו לנסות בעצמכם.

  1. מלאו את המזווה בתוצרת טובה מכל עונה

כאן בישראל התמזל מזלנו לחיות באקלים בו ניתן לגדל ירקות כל השנה בזכות אור השמש. עם זאת, במדינות רבות התושבים נאלצים לחיות ללא פירות וירקות מחוץ לעונה או לשלם מחיר גבוה יותר עבור ירקות מיובאים. דרך מושלמת להתמודד עם זה היא למלא את המזווה במזון משומר, מיובש או כבוש שיחזיק מעמד כל השנה. אין צורך לאכול דייסה וקרקרים יבשים כל יום. התחילו בבחירת התבלינים ועשבי התיבול היבשים שתזדקקו להם ובהמשך החליטו לגבי התפריטים והמנות העונתיות שתרצו להכין, כך תקלו על התהליך. לאחר מכן אפשר להתחיל לאגור בשרים מבושלים ומיובשים, גבינות מיושנות, אגוזים קלויים, זיתים בצנצנות ומבחר של דגים משומרים (יש יותר מסתם טונה). לבסוף, פחמימות כמו פסטה יבשה (אפשר לערבב סוגי פסטה וצורות שונות כדי שיהיה מגוון), ודגנים מלאים לעיסים כמו שעורה. השקיעו עכשיו את העבודה הקשה כדי שיהיו לכם בהמשך ארוחות מגוונות בקלות.

  1. שדרגו את המרכיבים המשומרים

דרך בטוחה להכין ירקות משומרים עם טעם הרבה יותר טוב היא להוסיף כמה דברים. ניתן לשדרג רוטב עגבניות רגיל על ידי צלייה של העגבניות תחילה עם אנשובי, חמאה, שום ומלח גס, ואפשר גם להוסיף בזיליקום טרי. כדי להוציא את מירב הטעם מפלפלים אדומים בצנצנת, התוספת המושלמת היא פפריקה, חומץ דובדבנים ובצל אדום. זה שילוב כל כך נהדר שהוא יהיה מוקד העניין בכל סלט או מנה בריאה, והוא אפילו נהדר בכריך! המשפחה בהחלט תתרשם.

  1. קחו את הכל בקלות!

לפעמים אתם ממש משתוקקים לפטל בינואר או למלון בפברואר. זה נורמלי, אנחנו מבינים והיינו שם בעצמנו. זה בסדר לקנות פירות מיובאים ולא ממש קל למלא את המזווה במוצרי שימורים, בגלל שיש עוד מחויבויות בחיים חוץ מבישול. שפים רבים מחשיבים רק קומץ מרכיבים כחובה, לא משנה מה העונה, דלעת, תפוחים ומלפפונים, ועוד כמה. האם תפוח מיובא שנשלח מארץ רחוקה יהיה פחות מתוק מאשר תפוחי עץ מקומיים שנקנים בעונה? כמובן שלא, צריך פשוט ללכת עם מה שזמין באותו רגע.

המסר האמיתי הוא להעדיף תוצרת מקומית כאשר היא בעונה בשווקים המקומיים. טכניקות כמו שימורים וכבישה עשויות להיראות מרתיעות בהתחלה, אבל ככל שתנסו יותר, זה יהיה קל יותר ולפני שתשימו לב, יהיה לכם מזווה גדוש במזון כל השנה.