האם זה אמיתי? קלוריות שליליות במזון

כמעט כל מי שמנסה לרדת במשקל עוקב אחר צריכת הקלוריות שלו. הרעיון הבסיסי הוא שאם תצרוך פחות קלוריות ממה שאתה משתמש, אז תרד במשקל. כמובן שאפשר לקחת את זה לקיצוניות לא בריאה, אבל העיקרון עדיין עומד על כנו.

על פי הידע הנפוץ, חלק מהמאכלים הם "קלוריות שליליות". במילים אחרות, הם דורשים יותר קלוריות לעיכול ממה שהם מכילים. עם זאת, הדברים אינם כה פשוטים כפי שהם עשויים להופיע לראשונה.

הסבר על מזונות עם קלוריות שליליות

בעת עיכול מזון, הגוף שלך משתמש באנרגיה וכמות האנרגיה משתנה בהתאם למזון. אם למזון נדרש יותר קלוריות לעיכול ממה שהוא מכיל, אז אתה יכול תיאורטית לרדת במשקל רק על ידי אכילתן.

בדרך כלל, מאמינים שמזונות בעלי קלוריות שליליות הם פירות וירקות עם תכולת מים גבוהה. דוגמאות מכילות:

  • סלרי - 14 קלוריות ל-100 גרם
  • גזר - 52 קלוריות ל-130 גרם
  • חסה - 5 קלוריות ל-35 גרם
  • ברוקולי – 31 קלוריות ל-90 גרם
  • אשכולית - 69 קלוריות ל-230 גרם
  • עגבניות - 32 קלוריות ל-180 גרם
  • מלפפונים - 8 קלוריות ל-50 גרם
  • אבטיח - 46 קלוריות ל-150 גרם
  • תפוחים – 53 קלוריות ל-110 גרם

השאלה היא, האם המזונות האלה באמת מכילים פחות קלוריות ממה שנדרש לגוף שלך לעכל אותם?

למרבה הצער, התשובה היא כמעט בוודאות לא. בעוד שהמזונות מזינים, אין זה סביר שהם באמת קלוריות שליליות. כל אחת מהן מכילה קלוריות ואין הוכחה לכך שצריך יותר קלוריות כדי לאכול ולעכל אותן ממה שהם מספקים.

האם אכילת מזון שורפת קלוריות?

יש אנשים שחושבים שהאנרגיה המשמשת ללעיסת מזון יכולה לעזור להם להפוך לקלוריה שלילית. יש מעט מחקרים שמצביעים על כך שלעיסת מסטיק יכולה להגדיל את האנרגיה שהגוף שלך צורך(כ-11 קלוריות לשעה). לכן, כאשר לועסים את המזונות הנ"ל, כמות הקלוריות המשמשת היא כנראה זניחה.

בכל הנוגע לעיכול מזונות, כמות הקלוריות בשימוש קטנה מהקלוריות שהמזון מספק. למעשה, כמות הקלוריות המשמשת לעיכול מזון מתבטאת בדרך כלל כאחוז מהקלוריות שאתה אוכל, והאחוז דומה עבור פחמימות, שומנים וחלבונים. כשמדובר בפחמימות, משתמשים בכ-5-10% לעיבוד המזונות, 0-5% לשומן ו-20-30% לחלבון. לכן, שוב, כאשר מדובר במזונות המפורטים לעיל, אין זה סביר מאוד שהם בעלי קלוריות שליליות.

האם יש מזונות עם אפס קלוריות?

יש דברים שמכילים אפס קלוריות, כמו מים. לעתים קרובות, אנשים יטענו כי מים קרים יכולים לעזור להגביר את חילוף החומרים שלך. יש למעשה מחקר שתומך ברעיון של עליות קטנות בחילוף החומרים לזמן מוגבל לאחר שתיית מים קרים. עם זאת, הגידול זעיר; לכל היותר, זה יהיה בסביבות 24 קלוריות לשעה. יתר על כן, איננו יכולים להתקיים ללא צריכת קלוריות, כך שזו אסטרטגיה מסוכנת לשימוש.

שאפו למזונות דלי קלוריות מזינים

בעוד שהגביע הקדוש של מזון עם קלוריות שליליות אולי לא קיים, המזונות שאנשים מאמינים שעשויים להיות בהם קלוריות שליליות, עדיין מזינים. יתר על כן, מכיוון שהם נוטים להיות בעלי תכולת מים גבוהה ומעט קלוריות, אתה יכול לאכול כמויות גדולות יותר מהם מבלי לצרוך יותר מדי קלוריות.

הנה עוד כמה מזונות עשירים בחומרים מזינים ודלים בקלוריות:

  • קייל – 7 קלוריות ל-20 גרם ומלא בויטמינים A, K ו-C ומינרלים שונים
  • אוכמניות - 84 קלוריות ל-150 גרם, מקור טוב לויטמינים C ו-K
  • תפוחי אדמה - 58 קלוריות ל-75 גרם, מקור טוב לאשלגן וויטמינים B6 ו-C
  • פטל - 64 קלוריות ל-125 גרם, מקור טוב לויטמין C ומנגן
  • תרד - 7 קלוריות ל-30 גרם, מקור טוב לויטמינים K ו-A, ומספר מינרלים

אם אתם מחפשים מקורות חלבון דלי קלוריות, שקלו את הדברים הבאים:

  • סלמון – 121 קלוריות ו-17 גרם חלבון למנה של 85 גרם ומכיל גם חומצות שומן אומגה 3 וויטמינים
  • חזה עוף - 110 קלוריות ו-22 גרם חלבון למנה של 85 גרם
  • יוגורט יווני רגיל - גרסאות ללא שומן מכילות 100 קלוריות ו-16 גרם חלבון למנה של 170 גרם
  • ביצים שלמות – 78 קלוריות ו-6 גרם חלבון לביצה, יחד עם ויטמינים, מינרלים ושומנים בלתי רוויים.
  • שקדי חזיר - 91 קלוריות ו-15 גרם חלבון ל-85 גרם, כמו גם ויטמינים ומינרלים מקבוצת B

יתר על כן, עיקר מקורות החלבון הללו מכילים גם שומנים בריאים. בעוד שומנים עשויים להכיל יותר קלוריות לגרם מאשר חלבון ופחמימות, הם עדיין חלק חיוני מתזונה בריאה. כדאי גם לנסות לאכול מזונות מלאים עשירים ברכיבים תזונתיים, מכיוון שהם יכולים גם להועיל לירידה במשקל ולבריאות הכללית. יתר על כן, ישנן עדויות לכך שהגוף שלך משתמש ביותר קלוריות בעת עיכול מזון מלא מאשר מזון מעובד.

בקיצור, במקום להתמקד במזונות עם קלוריות שליליות, שככל הנראה לא קיימים, נסו לאכול תזונה מאוזנת ומזינה, ועדיין תוכלו לרדת במשקל תוך הקפדה על כך שהגוף שלכם יקבל את כל מה שהוא צריך.