שיטות בישול - אידוי

מאכלי הקיץ הטובים ביותר לנצח את החום מבלי לאבד נוזלים

שמירה על לחות היא בעדיפות עליונה בעונת הקיץ. כולנו יודעים לשתות הרבה מים בקיץ כדי למנוע התייבשות ולשמור על מאזן האלקטרוליטים. עם זאת, מעבר לתפריט קיץ עשיר בפירות וירקות טריים יכול להגביר את רמות הלחות שלך אפילו יותר ולהגביר את צריכת הגוף שלך של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים יקרי ערך.

ירקות עם תכולת מים גבוהה כדי לעזור לך לשמור על לחות ובריא בחום הקיץ.

גישות תזונתיות מסורתיות רבות, כולל איורוודה, ים תיכונית ומזרח אסיה, מדגישות התאמת צריכת המזון שלנו למה שזמין ועונתי. מזונות הקיץ הם בעלי צבע עז, מה שאומר שהם עשירים בחומרים מזינים, וגם עסיסיים ולכן גבוהים בתכולת מים, מה שהופך אותם לאידיאליים לשמירה על בריאות אופטימלית בעונת הקיץ שעלולה לרוקן את רמת הלחות והתזונה של גופנו.

על פי הדיאטות המסורתיות הללו, בעונת החורף אנו זקוקים לתזונה עשירה בשומנים, חלבונים ותבלינים המווסתים את ההומאוסטזיס של גופנו לקראת התחממות ויציבות המשקל שכן הקור החורפי עלול לרוקן את מאגרי השומן וגמישות הרקמות של גופנו. בקיץ אנו זקוקים להיפך – מזונות ותבלינים המווסתים את הקירור וההסתגלות של הגוף שלנו וגמישות הרקמות שלו.

שתי העונות דורשות מזונות המסייעים למיקרוביום בריא במעיים, שכן גם מסורת וגם מחקר מודרני מראים שהמיקרוביום של המעי תומך במבנה ה-DNA שלנו ובמערכת החיסון שלנו. בקיץ, יש לצרוך מזונות עשירים בפרוביוטיקה אלה כמשקאות מקררים ותבלינים כמו צזיקי, קפיר, ראיטה ולאסיס.

הנה רשימה של כמה ממאכלי הקיץ הטובים ביותר שכדאי להתחיל, כולל בתזונה העונתית שלך ומגוון דרכים קלות להכין אותם:

פירות וירקות קיץ

  • אבטיח
  • מנגו
  • לימון
  • ליים
  • פירות יער
  • עגבניות
  • מלפפונים
  • פלפלים
  • קישוא
  • פטריות
  • תרד
  • תירס
  • ריחן טרי
  • מנטה רעננה
  • עלי כותרת של ורד

מזון פרוביוטי קיץ

  • יוגורט
  • קרפי
  • שמנת חמוצה
  • חוּבצָה (חלב חמאה)

הכנת אוכל קיץ קלה

אבטיח, עגבניות ופלפל אדום עשירים בליקופן, נוגד חמצון המגן על העור מפני נזקי השמש. אכלו 1 או 2 מנות של מזונות אלה כ-30 דקות לפני היציאה לשמש כדי לקבל את התועלת הזו. כל שלושת המזונות מכילים תכולת מים גבוהה ולכן הם גם יעזרו לשמור על לחות, במיוחד כשאוכלים אותם נא.

ניתן לאכול עגבניות בדרכים רבות ושונות, גם טריות וגם מבושלות. אפשר לשלב אותם בסלטים, כריכים ועטיפות חסה וגם בגוואקמולי. הם גם טעימים בגריל על שיפודי קבב ומזליפים צזיקי. מלפפונים, תאמינו או לא, אפשר לקלוע גם עם עגבניות.

עגבניות ופלפל אדום הם מרכיבי מפתח בגספאצ'ו, מרק קיץ קר מושלם.

כולנו נהנים לאכול  אבטיח יפה ומתוק, אבל אפשר להכין גם מיץ אבטיח כמשקה קיץ מרענן או להכנת שרבט. ריבת אבטיח היא עוד דרך מועדפת בקיץ בתרבויות מסוימות. יש המאמינים כי לזרעי אבטיח יש אפקט מקרר באיורוודה. מומלץ לאכול אותם במחצית הראשונה של הבוקר לבד או בסלט פירות מעורב. כדי להכין אותם, פשוט שמרו את זרעי האבטיח שנזרקו, שטפו וייבשו אותם ואז צלו אותם קלות.

קישוא עשיר באשלגן, רכיב תזונתי חיוני לחילוף חומרים בריא. ישנן דרכים טעימות רבות לאכול קישואים בקיץ:

  • פרוסים לעיגולים עבים ומוקפצים בשמן זית ועשבי תיבול טריים עם פטריות פורטובלו, בוזקים קלות מלח ים הימלאיה (עשיר במינרלים לשמירה על אלקטרוליטים)
  • פרוס דק ומוקפץ באותו אופן ונאכל על לחם שטוח מחיטה מלאה עם עגבניות פרוסות, זיתים וגבינת עיזים
  • מגולפים לאטריות ספירלה ארוכות כתחליף לפסטה, זורקים בשמן זית, מבושלים קלות .
  • חותכים לביסים שמנמנים ומוסיפים לסלט רומאי עם בצל אדום ושעועית חמאה עם רוטב דבש-ליים ושמן זית בהיר.

תרד עלי בייבי עם תפוזים מנדרינה, בצל אדום מתוק פרוס וויניגרט פטל הוא אחד מסלטי הקיץ הטעימים ביותר אי פעם!

פירות יער הם מאוד מגוונים וניתן לאכול אותם טריים עם יוגורט, לערבב לשייקים או לבשל כמרקי פירות ולאכול קר.

תירס מכיל נוגדי חמצון המסייעים בהגנה מפני קרני השמש. עוד מזון מאוד תכליתי, תירס ניתן לצלות או לאדות ולאכול סולו עם חמאה ומלח או לערבב לתוך סלטים או לכלול בגספאצ'ו שמנמן.

כתוספת לתוכנית הדיאטה לקיץ יש משקאות מקררים וקינוחים שהם טעימים, מזינים ועוזרים לשמור על מיקרוביום המעי והאלקטרוליטים שלך:

  • מנגו לאסי (מנגו טחון מעורבב ביוגורט, קרח כתוש, 2 קורט הל טחון וכף סירופ מייפל)
  • נימבו פאני (ליים שלם סחוט למים קרים וטהורים עם קורט מלח הימלאיה וסוכר גולמי)
  • קפיר מעורבב עם מי קוקוס
  • מים מושרים עם מלפפון, פטל ונענע או בזיליקום או כל שילוב של פירות יער ועשבי תיבול שאתה אוהב. לבנדר עם פירות יער הוא גם שילוב צינון טעים. להכנה פשוט חותכים את המלפפון לפרוסות, שומרים את הפרי בשלמותו ומניחים עם הנענע או הבזיליקום במיכל עם מים טהורים לצינון. עדיף לכתוש את הנענע כדי להפיק תועלת מהשמנים האתריים. הניחו למרכיבים להחדיר למשך הלילה.
  • מי שעורה - אחד ממשקאות הקיץ הוותיקים - להכנה, לאחר שטיפה וסינונם מספר פעמים להסרת משקעים ופסולת, יש להשרות 1/4 כוס גרגירי שעורה פנינה למשך הלילה, לנקז את מי ההשריה למחרת ולבשל אותם פנימה. 3 עד 4 כוסות מים טהורים למשך 60 דקות לאחר שהביאו את המים לראשונה לרתיחה. לאחר מכן, מצננים את השעורה המבושלת במים ולאחר מכן מסננים את המים ושומרים. למי שעורה בפני עצמם יש טעם עדין ואגוזי. ניתן להוסיף ממתיקים כמו ג'אגרי, סירופ מייפל, דבש, אגבה או סירופ תמרים וכן מיץ לימון או ליים, או לחילופין מיץ ג'ינג'ר למשקה חריף יותר. מי שעורה נצרכים במשך מאות שנים על ידי תרבויות רבות בשל היתרונות הבריאותיים הרבים שלהם, כולל מאבק בחום, סילוק אבנים בכליות וריפוי דלקות בדרכי השתן. מי שעורה מומלץ להכין ולצרוך באותו היום, אז הכינו אותם בכמויות קטנות יותר. הם משתנים (כליות), אז מספיקה כוס אחת.

בנוסף לתזונה עשירה בחומרי לחות, שתייה מספקת של מים טהורים בקיץ היא הכרחית כדי למנוע כאבי ראש ועייפות. מומלץ לפחות 2 ליטר ביום, בהתאם למשקל הגוף שלך.

תהנו!