מאכלים יהודיים מסורתיים

האוכל המסורתי היהודי מגוון להפליא והוא מציע כל כך הרבה מבחינת ההיסטוריה והמסע של העם היהודי לאורך מאות שנים. רבים מהמאכלים אולי לא מוכרים לחלקם, אבל יש להם חלק גדול בחגים יהודיים, פסטיבלים ובתרבות הקולינרית היום יומית.

המטבח הוא חלק משמעותי מחיי היומיום עם מסורות הכשרות שלו אך ניתן למצוא השפעות מכל העולם. לעתים קרובות אנו יכולים לטעום את התענוגות של מאכלי פיוז'ן ישראלים מודרניים, בדרך כלל במסעדות עירוניות ובחנויות מזון ברחבי העולם.

מרק כדורי מצה – קלאסיקה יהודית

אחד האהובים המשפחתיים על משקי בית יהודיים רבים הוא מרק כדורי המצות הקלאסי. מנה מרכז אירופאית זו מתרכזת בכופתאות עשויות מצה, לחם שטוח ללא שמרים, שמקורו עתיק יומין. מצה יבשה ופריכה, ממש כמו קרקר, וניתן למצוא אותה ברוב המעדניות הטובות. הכיסונים מבושלים בדרך כלל במרק עוף ולעתים קרובות עם גזר כדי להוסיף לאיזון הטעמים. כמו הרבה מאכלים מעולים בעולם, זה בעצם שארית מהפירורים של תהליך אפיית המצות.

בלינץ - ההשפעה המזרח אירופית

ביס יהודי קלאסי נוסף הוא הבלינץ, שכמובן דומה לבליני הרוסי. הבלינץ הוא פנקייק מגולגל שניתן למלא בגבינת קוטג' מתוקה ולעיתים קרובות מעליו רוטב פטל שחור. מקורו של יהודי אשכנז ממרכז ומזרח אירופה. זהו שילוב יפה של טעמים מתוקים ומלוחים שממש ראוי לטעום! כן, הרעיון של גבינת קוטג' מתוקה נשמע מוזר, אבל זה תענוג אמיתי על בלוטות הטעם.

גבינת שמנת ובלוקס בייגל - מרכיב עיקרי בניו יורק

חוויה ניו יורקית לא תהיה זהה ללא בייגל גבינת שמנת עם לוקס! אוכל הרחוב האדיר הזה הוא חלק גדול מהמטבח היהודי האמריקאי והוא קלאסי ברוב המעדניות הטובות של ניו יורק. הבייגל הגיע מהקהילה הפולנית של יהודים והוא בצק חיטה שמרים, אפוי ובעל צורת הטבעת המאוד ייחודית. הבייגל הקלאסי המודרני בן מאות שנים, והחור באמצע הקל על רוכלי רחוב לתלות על חוט, איפשר הובלה קלה יותר, ויצר תצוגות דקורטיביות מאוד. מה שהופך את הבייגל לכל כך פנטסטי הוא שבדיוק כמו טאפאס בספרד, הוא יכול לקחת כל תוספת מתוקה או מלוחה.

Latkes - תפוחי אדמה מטוגנים

ה-Latke הוא אוכל יהודי נוסף לנשנוש ששמו מה"אולדקה" הסלאבית, כלומר פנקייק מטוגן קטן. את לביבות תפוחי האדמה הקטנות האלה אפשר להכין גם מבצל, גבינה וחציל. הוא מוגש באופן מסורתי לקהילה במהלך חנוכה, חוגג את נס מציאת השמן בבית המקדש. הם מוגשים בדרך כלל טריים עם כף נדיבה של שמנת חמוצה ונמצאים לרוב במדינות מרכז ומזרח אירופה.

שקשוקה - ההשפעה הצפון אפריקאית

שקשוקה היא שילוב מבריק של עגבניות, חריסה, ביצים ושמן זית. במקור זה היה מאכל יהודי ספרדי שהובא לישראל מלוב ומתוניסיה בשנות ה-50. זה הפך לחלק מתרבות הבישול הפופולרית בזכות השף הישראלי הגדול יותם אוטלנגי והופץ דרך ספרי הבישול הנפלאים שלו.

כריכים ממלח בקר - עוד קלאסיקה אמריקאית

עוד נתח אחד, סליחה על משחק המילים, של אכילת ניו יורק הוא כריך הפסטרמה. זה נראה חלק בלתי נפרד מתרבות הפופ שלנו וזכה להתייחסות על ידי כל כך הרבה יוצרי קולנוע, במיוחד עם שוטרים בניו יורק בהפסקה! פסטרמה היא בשר בקר מלוח, מיובש חלקי ומתובל בעשבי תיבול ותבלינים. זה במקור מרומניה, המכונה 'פסטרמה' אבל יש לו שורשים מזרחיים עתיקים. הדבר שאתה שומע לעתים קרובות לקוחות מבקשים הוא פסטרמה על שיפון, שזה פשוט מתייחס ללחם שיפון פופולרי מאוד המוגש במעדניות ניו יורק. מומלץ להגיש עם חמוצים וחרדל חום חם. כאשר אתה הבא בתור בתפוח הגדול, למה שלא תבדוק את המעדנייה המפורסמת בעולם של כץ עבור הטוב ביותר בעיר!

באבקה – עוגה מפולין

בנימה מתוקה, יש לציין את באבקה כעוגה קלועה יהודית נהדרת. הוא עשוי מבצק שמרים מלא בשוקולד, קינמון או פירות. סביר להניח שבאבקה הגיע מהאוכלוסיות היהודיות של פולין ואוקראינה במאה ה-19. לסגנון הישראלי האותנטי, הוא נעשה עשיר יותר בחמאה, ומגלגל ומתקפל עד שיש לו הרבה שכבות מובהקות. מילוי משחת השוקולד והפרג פופולרי מאוד. זה ממש דומה לכיכר לחם וזה תענוג לחתוך לתוכו!

תיהנו מהמנות היהודיות הנפלאות הללו, בין אם אתם אמיצים מספיק כדי לנסות לבשל אותם בעצמכם או להפוך את זה לתירוץ טוב לטייל!